Over cover songs

Na een heel jaar lang bijna alleen maar bezig geweest te zijn met vocal live looping, had ik weer zin om achter de piano te kruipen. Ik ben nu bezig met een serie cover songs, wat even heel ontspannen is. Uit vijf decennia popmuziek kies ik liedjes die me al al jarenlang inspireren en die ik me eigen wilde maken. Ruim een jaar geleden nam ik This World van Zero 7 op, een tijdje geleden Just Be Good To Me van the S.O.S. Band. Daarna kwam Inside My Love van Minnie Riperton:

Allemaal verschillende soorten muziek, en ook nog gemaakt in heel andere tijden. Maar toch is er iets wat deze liedjes voor mij bindt, en het zit hem vooral in de teksten. Ik ben iemand die altijd eerst pas melodie en harmonie hoort in muziek. Het besef van tekst, waaróver wordt er eigenlijk gezongen, komt bij mij meestal wat later. Nu is het ook niet zo dat ik snel wordt gegrepen door songteksten. Want er zijn grofweg vijf thema’s die steeds maar weer worden gerecylced: ‘ik ben verliefd, maar de ander niet’, ‘de ander is verliefd, maar ik niet’, ‘hoera! we zijn allebei verliefd’, ‘het is uit’ en ‘het is uit, maar ik wil je terug’. Op een gegeven moment weet je het wel.

De covers die ik nu zing hebben een andere boodschap, al is dat soms niet meteen duidelijk. Er zit een diepere laag in de teksten die ik in het begin niet meteen hoorde. Waarschijnlijk omdat ik teveel werd afgeleid door harmonie en melodie. Door mijn eigen, uitgeklede versies te maken van deze muziek, laat ik de tekst nu stralend middelpunt zijn. Zo ook bij Live Your Life van Yuna. Deze Maleisische singer-songwriter brak in 2012 met dit liedje door in de Verenigde Staten. Dit is niet alleen te danken aan de heerlijke productie van Pharrell Williams, maar ook aan de mooie boodschap die Yuna voor ons heeft: “Find your light, don’t hide from what you are.” Mijn live looping versie, dit keer met meerder instrumenten, klinkt zo:

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Studioverhuur

Voor eenvoudige audio-opnames in Amsterdam.