Via je stem bewust in ontwikkeling

Je stem als barometer

Heb je het idee dat je niet helemaal uit de verf komt, dat er meer in je zit, of loop je steeds tegen dezelfde dingen aan? En heb je het idee dat je stem daar een rol bij speelt? Je stem is een soort barometer, en kan een signaal afgeven voor iets dat niet helemaal in balans is op een ander gebied in je leven. Als je tot de kern van je (stem)probleem wilt komen, kunnen we daarmee aan slag in een diepgaander coachingstraject waarin je stemtraining combineert met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Hierbij maak ik gebruik van de Polyvagaaltheorie, Theorie van Positieve Desintegratie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

 

Een uitnodiging tot persoonlijke groei

Hoe leid je een gelukkig en zinvol leven en hoe kom je als persoon het beste tot je recht? We worden allemaal geconfronteerd met tegenslagen die ons ideaalbeeld van ‘hoe het leven zou moeten zijn’ in de weg lijken zitten. Dit kan aanvoelen als oneerlijk, onrechtvaardig of nutteloos. Meestal proberen we om de pijn, angst en onwelkome gevoelens die hiermee gepaard gaan te vermijden door ertegen te vechten. Maar kom je zo wel echt verder, krijgt je leven hierdoor meer betekenis? Veel mensen ervaren van niet. Dus hoe zou het zijn als je de tegenslagen in het leven beschouwt als een kans om te leren, om steeds zelfbewuster te worden?

Stemproblemen kunnen een symptoom zijn van een innerlijk conflict: een uitnodiging om iets onder ogen te komen wat je afwijst van jezelf, of om meer te gaan leven volgens je eigen waarden. Als je dit proces vervolgens aangaat, leer je steeds beter waar je eigen binnenwereld uit bestaat, wat dit betekent voor jouw persoonlijkheid en de manier waarop je wilt leven. Gaandeweg komt boven water wat er écht toe doet voor jou, je maakt een beweging van overleven naar beleven.

 

Stem als kwetsbaarheid én als kracht

Ons zenuwstelsel zit zo in elkaar dat onze stem, de barometer, blijk geeft van hoe we ons voelen. Ben je comfortabel en voel je je veilig? Of ben je nerveus en voel je je niet op je gemak? Goede kans dat dit te horen is in je stem. Zeker als je extra gevoelig bent voor prikkels, kan het weleens zijn dat je stem niet helemaal functioneert zoals je wilt. Dit kun je ervaren als iets waar je last van hebt, een vorm van kwetsbaarheid. Maar deze kwetsbaarheid heeft een andere kant van de medaille: het is namelijk ook je kracht, en een indicatie van een talent. Hieronder zie je een paar voorbeelden van hoe dat er uit zou kunnen zien. Wil je meer weten over de overprikkelbaarheden? Lees dit artikel.

Individuele begeleiding:
Via je stem bewust in ontwikkeling

In dit traject nemen we je stemhulpvraag als uitgangspunt, maar we plaatsen dit in het brede kader van jouw persoonlijke, emotionele groei. Want als je daadwerkelijk iets wilt veranderen aan je manier van spreken, is aandacht voor emoties en gedachten in dit proces minstens zo belangrijk. Naast stemoefeningen doen we verschillende interventies uit de polyvagaaltheorie en ACT, en is er extra tijd en ruimte voor diepgaande reflecties op gevoelens, talenten, angsten, conflicten, gedachtes, overtuigingen, waarden en wensen die van invloed zijn op je stem. Het traject bestaat uit:

  • Persoonlijk afgestemde begeleiding
  • Acht privésessies van één uur
  • Stemcoaching in de brede context van jouw persoonlijke ontwikkeling
  • Een exemplaar van mijn boek VOICE
  • Opdrachten, hand-outs met oefeningen en geluidsopnames
  • Instructievideo’s en eventueel tussentijdse feedback per mail/telefoon.


De sessies vinden plaats in mijn studio in Amsterdam. Woon je niet in de buurt? In bepaalde gevallen is het mogelijk om het curriculum op afstand te doen. Je kunt ook afwisselend langskomen in de studio en online afspreken.

 

Voor wie

Dit traject is geschikt voor iedereen die de stem ervaart als een belemmering om zichzelf op de juiste manier te kunnen uiten, of om in verbinding te staan met de ander. Je voelt dat je klaar bent voor een nieuwe stap in het leven, en bent bereid om daar de komende tijd op een zelfreflectieve manier mee aan de slag te gaan. Zeker als je jezelf daarnaast herkent in termen als diepvoelend, creatief, nieuwsgierig, snel denkend, begaafd of intens belevend, ben je hier aan het goede adres.

 

Oriëntatiegesprek

Heb je interesse in deze manier van begeleiding en wil je weten of het iets voor je is? Dan nodig ik je uit voor een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek van 30 minuten, per telefoon of via Skype. Hierin formuleren we de hulpvraag en kunnen we allebei beoordelen of het traject voor jou de juiste weg is. Bovendien is het tijdens het gesprek belangrijk om erachter te komen of je stem fysiek gezond is, en je klacht niet thuishoort bij een andere begeleider. Neem contact met me op om je oriëntantiegesprek te reserveren, of voor meer informatie.

Tarieven 2024

Voor het traject ‘Via je stem bewust in ontwikkeling’ is dit de totale investering:

  • € 785,-  inclusief btw voor particulieren en zzp’ers met inkomen lager dan modaal
  • € 1.025,- inclusief btw voor particulieren zzp’ers met modaal inkomen of hoger
  • € 1.225,- exclusief btw voor bedrijven

 

Heb je via je werk een persoonlijk opleidingsbudget, of kom je in aanmerking voor outplacement? Zo kun je het begeleidingstraject ook financieren (zie bedrijfstarief). Wees ook welkom om contact met me op te nemen voor de mogelijkheden als je budget niet toereikend is, zoals gespreid betalen.

Ervaringen van cliënten

“Ik ben met stemcoaching begonnen omdat ik bewuster wilde worden van mijn stemgebruik en hoe ik dit positief kon beïnvloeden. Dankzij Laura’s deskundige begeleiding was elke sessie ontspannen, leerzaam en speels. Dat kwam onder meer doordat Laura veel aandacht heeft voor het creëren van een veilige leeromgeving waarin zij schakelt tussen voelen, denken en doen. De inhoud van elke sessie was zorgvuldig voorbereid. Tegelijkertijd keek Laura elke keer waar mijn behoefte lag en besloot ze aan de hand daarvan om een bepaalde oefening in te zetten of te schrappen. Uiteindelijk ging het traject niet alleen over mijn stemgebruik, maar raakte het aan een diepere laag van mijn persoonlijke ontwikkeling. Kortom, ik leerde veel meer dan waarvoor ik aanvankelijk kwam en heb met veel plezier het traject bij Laura gevolgd!”
Daniela, docent en onderzoeker

 

“Ik heb acht sessies met Laura gehad en geen moment spijt gehad van deze keuze! Ze heeft mij bewust gemaakt van de mogelijkheden die mijn stem kan bieden en de invloed van emoties op mijn stem. Hierdoor begrijp ik de samenhang, heb ik inzicht gekregen in mijn triggers die emoties veroorzaken en hoe je die kunt regulieren. Nu is het oefenen en ervaren, ik ben bruikbare kennis rijker.”
Yvonne, Projectleider


“Stem was het beginpunt van mijn coachingstraject. Echter, mijn reis ging veel verder richting andere dimensies die van invloed zijn op de stem. De sessies waren speels, inzichtelijk en reflectief. Laura is erg geduldig en empathisch; Ik voel me veilig om met haar te oefenen aan de aspecten van mijn stem waar ik het meest onzeker over ben. Ik ben ook enthousiast over de oefeningen uit Acceptance & Commitment Therapy en de theorie van positieve desintegratie. Na de training zit ik nu boordevol tools om aan mijn stem en persoonlijke groei te blijven werken.”

Echo, industrieel ontwerper


“Laura is een zeer opmerkzaam en deskundig. Terwijl verschillende behoeften zich gaandeweg openbaarden, reageerde ze hierop en paste ze het programma aan om een persoonlijk en lonend ontwikkelproces te faciliteren. Beginnend met stemtechniek hebben we vervolgens ook ingezoomd op persoonlijke groei. Ik heb niet alleen mijn stemgebruik verbeterd, maar ook een aantal praktische oefeningen geleerd om verbinding te maken met mijn emoties. Ik ben nu beter in staat om met uitdagende situaties om te gaan, en dit heeft een merkbare impact gehad op mijn persoonlijke en professionele leven. Ik raad Laura ten zeerste aan als professional.”

Tom, design leader


“Ik heb onwijs veel geleerd van het traject met Laura. Aanvankelijk lag de focus op belangrijke stemtechnieken die mij hielpen om bewust mijn stem beter te gebruiken. Het grootste obstakel bleek echter vooral dat ik geremd was in het gebruik van mijn stem. Ik was geneigd op zoek te gaan naar precies de juiste manier van formuleren als ik iets wilde zeggen. Het resultaat was een ingetogen en niet levendige manier van spreken, wat ten koste ging van de zeggingskracht van mijn stem. Laura hielp mij om die rem los te laten en met behulp van gerichte oefeningen en zingen wat meer speelsheid en emotie in mijn stem te vinden. In combinatie met de stemtechnieken bleek dat de sleutel naar een effectiever stemgeluid.”

Cees, psychiater


Laura is geduldig, didactisch en alert op feedback en vragen. Haar aanbod bestaat uit persoonlijk afgestemde oefeningen en veel andere tools die ik zal blijven oefenen. Ik was verrast dat de sessies – naast het oefenen van mijn stembanden – vooral bestonden uit introspectieve reflecties. Aan het begin dacht ik dat ik vooral luider moest leren spreken, maar ik had het genoegen om kennis te maken met tips en technieken die mijn stem krachtiger maken zonder deze te hoeven verheffen. Bedankt Laura, voor de prettige en behulpzame sessies!
Sandrine, hoofd communicatie


“Laura begeleid op een persoonlijke, gestructureerde manier en begrijpt aan de hand van wat ze van je hoort en ziet goed waar de behoefte tot ontwikkeling ligt. Hier past zij haar sessies naadloos op aan. Door haar afwisseling van theorie, praktijk en reflectie kon ik in korte tijd grote stappen maken. Bij haar leerde ik onder andere de technieken om vanuit het hart te spreken, het toepassen van de juiste houding en ademhaling en articulatie. Het 8-weekse traject heeft mij de handvatten gegeven om een krachtige, authentieke boodschap over te brengen in een corporate omgeving en mij verder te ontwikkelen, zoveel professioneel als persoonlijk.”
Puk, innovatiemanager


Tijdens deze trainingen was er aandacht voor zowel de theoretische achtergrond van het stemgebruik als concrete oefeningen om je ontwikkelpunten verder te verbeteren. De training is echt op maat gemaakt waarbij Laura kijkt waar je behoefte ligt en hoe je hierbij het best geholpen kan worden. Na iedere sessie waren er wel zaken die ik direct in de praktijk kon brengen in mijn werk, waar ik al gauw positieve feedback kreeg. Dankzij deze training heb ik mooie stappen kunnen zetten en ben ik in staat om mijn stemgebruik verder te verbeteren.
Midas, auditor


“Ik kan coaching met Laura van harte aanbevelen. De meesten van ons zijn zich niet bewust van de kracht van onze stem, en hoe deze al onze emoties weerspiegelt. We begonnen met ademhalingsoefeningen en het ontdekken van de lagere en hogere tonen in mijn stem. Later hielden we ons vooral bezig met de vraag waarom mijn stem klinkt zoals die klinkt. Ik werd me bewust van mijn innerlijke wereld, accepteerde deze zoals die is en nam het heft in eigen handen. Ik geloof dat ik met dit nieuwe bewustzijn een andere kijk kreeg op mijn waarneming. Onze stem is een geschenk dat we niet als vanzelfsprekendheid moeten zien. Als je de kracht ervan ontdekt, neemt je stem je mee op een mooie reis naar je binnenwereld, waar je een “nieuw zelf” zult ontdekken.”

Shirin, commerciëel financiëel manager

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment