Muziek van Meredith Monk in de Haarlemse St. Bavo

Op 28 november open ik de jaarlijke Broodbankactie in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem met een concert. Ik zing delen uit de film Book of Days van Meredith Monk, samen met solist Yinske Silva en de Oude Bavocantorij. Het concert is vrij toegankelijk. Na afloop kun je een brood kopen in de kerk, de opbrengst van de verkoop gaat naar de African Divine Church (ADC) die waterpompen aanlegt in Kenia. De Haarlemse bakkers van Van Vessem bakken speciaal voor deze actie 1.200 broden in hun vrije tijd.

De Amerikaanse componist, vocalist, choreograaf en regisseur Meredith Monk viert dit jaar haar 50ste concertseizoen. Onlangs ontving ze de Nationale Medal of Arts, uitgereikt door president Obama: “We celebrate incomparable musicians like Meredith Monk, who’s been making music with the instrument of her voice for fifty years. Her singular blend of harmonies, yowls, rasps… have punctuated concert halls and films as well as the performances of her fellow recipients here today”.

Monk heeft inderdaad een bijzondere, authentieke visie op de stem. Ze componeert vooral vocale muziek zonder tekst. Ik begrijp wel waarom, want ik ervaar wel eens dat tekst in de weg kan staan als je echt een diepere laag wilt aanboren in de muziek. Woorden zijn handige concepten om emoties of ervaringen te omschrijven, maar tekstloze muziek geeft soms een directere expressie aan deze dingen zonder de tussenkomst van taal. De muziek uit Book of Days wordt niet vaak uitgevoerd, en ik vermoed zelfs dat onze uitvoering de Nederlandse Première is.

Een Australische radiozender heeft vorige week een special uitgezonden over Meredith Monk, waarin je naast fragmenten uit interviews en eigen werk ook covers van haar werk kunt horen, van Björk bijvoorbeeld. Ook is Monk’s stem gesampled door artiesten als Deejay Shadow. Helemaal op het eind hoor je mijn versie van Dawn uit Book of Days, die ik met de loop station heb opgenomen.

Luister hier de podcast terug

  • Zaterdag 28 november 13:30 uur
  • De Grote of St. Bavokerk in Haarlem
  • Laura Stavinoha, Yinske Silva en de Oude Bavocantorij
  • Openingsconcert broodbankactie: Book of Days van Meredith Monk

]Still from Book of Days by meredith Monk

Still from Book of Days by Meredith Monk

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Studioverhuur

Voor eenvoudige audio-opnames in Amsterdam.