Stemgesprek met Cees Manintveld over voice-overs

Bij radio draait alles om de stem. De fascinatie van Cees Manintveld voor spreekstemmen begon al als kind, luisterend naar de radio. Later werkte hij als technicus op het schip van Radio Veronica, toen nog een piratenzender. Daar is hij ook begonnen als nieuwslezer. Cees vertelt hoe hij toen meteen in de leer is gegaan bij een stemlerares, om steeds beter te worden als professionele stem.

In de loop van de jaren 70 kwamen er steeds meer omroepen bij en dus ook meer behoefte aan professionele stemmen. Dat bracht Cees op een idee: een ‘modellenbureau’ voor stemmen. In 1978 richtte hij het eerste internationale stemmenbureau op van Nederland: MultiVoice. Daarnaast geeft Cees ook workshops en personal coaching aan stemmen in de media, via het bedrijf Qletz Workshop.

Wat maakt iemand nou precies tot een goede voice-over? Alleen het hebben van een mooie stem is zeker niet genoeg. Minstens zo belangrijk is dat je je goed moet kunnen inleven. Je moet ook snel kunnen zien hoe een verhaal in elkaar steekt want je leest vrijwel altijd een tekst voor die door een ander is geschreven. En die tekst moet je dan oplezen alsof het jóuw verhaal is…geen gemakkelijke opdracht. Al pratende blijkt dat de beste voice-overs, de stemmen die inzetbaar zijn voor allerlei verschillende opdrachten, eigenlijk vooral vrijgevochten mensen zijn met weinig gêne.

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Studioverhuur

Voor eenvoudige audio-opnames in Amsterdam.