Stemgesprek met Bas van der Graaf, predikant

Voor dit 2e stemgesprek praat ik met Bas van der Graaf, predikant en begeleider van protestantse pioniersplekken. Daarnaast zingt Bas, en heeft hij een aantal jaren zangles bij mij gehad. Een predikant schrijft iedere week een nieuwe speech, die hij maar één keer voordraagt. Hoe gaat dat in de praktijk, en hoe bereid je zo’n preek voor? Er zijn verschillende ‘stijlen’ hierin. Bas schrijft zijn toespraken meestal helemaal uit. Dit werkt voor hem het beste, maar er zijn ook predikanten die alles uit het hoofd doen.

Wat is beter? Het is eigenlijk een dilemma tussen vorm en inhoud, en de vrijheid die je daarbij neemt. Tekst opschrijven is namelijk heel iets anders dan uitspreken, het voordragen ervan. We praten over hoe je een geschreven tekst goed voor het voetlicht krijgt. Over de voordelen van een uitgeschreven en goed voorbereidde speech, maar ook over de valkuilen die hierbij komen kijken. Over ‘in gesprek zijn’ met je publiek, zonder dat de zaal iets hoeft terug te zeggen. Eigenlijk werkt het bij een toespraak hetzelfde als bij een performance: om je stem de ruimte te geven, moet je comfortzone uit.

Deze serie podcasts gaat over beroepssprekers, mensen voor wie de stem van wezenlijk belang is in hun werk. Dus niet niet alleen zangers, acteurs en radiomakers, maar ook docenten, advocaten en hulpverleners, enzovoorts. Ik ben benieuwd in hoeverre zij bewust bezig zijn met hun stem als communicatiemiddel, of ze wel eens tegen problemen oplopen op dat gebied, en hoe ze daarmee omgaan.

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Studioverhuur

Voor eenvoudige audio-opnames in Amsterdam.