Stemgesprek met Sander Kruse, docent

Deze serie podcasts gaat over beroepssprekers, mensen voor wie de stem van wezenlijk belang is in  hun werk. Dus niet niet alleen zangers, acteurs en radiomakers, maar ook docenten, advocaten en hulpverleners, enzovoorts. Ik ben benieuwd in hoeverre zij bewust bezig zijn met hun stem als communicatiemiddel, of ze wel eens tegen problemen oplopen op dat gebied, en hoe ze daarmee omgaan.

In dit eerste stemgesprek praat ik met docent Sander Kruse. Lesgeven is eigenlijk spreken in het openbaar, maar dan de hele dag door. Dit kost behoorlijk wat energie, en Sander legt uit hoe hij zijn leerlingen geboeid houdt.

Hij vertelt dat hij tijdens een cursus retorica heeft geleerd wat het eigenlijk betekent om je stem te gebruiken. Hier ging hij voor het eerst bewust door een grens heen waar hij normaal gesproken nooit bijkwam. Op het moment dat je in een oefening de extremen van je stem opzoekt, zie je pas wat de mogelijkheden zijn die je in het dagelijks leven kunt gebruiken.

We hebben het ook over hoe persoonlijk de stem is, en hoe lastig het is om kritiek hierop te ontvangen of om jezelf terug te horen op een opname. Zou het makkelijker worden om hiermee om te gaan als er meer aandacht komt voor stemgebruik in bepaalde beroepen?

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Studioverhuur

Voor eenvoudige audio-opnames in Amsterdam.