Stemgesprek met Charlotte van den Burg, verloskundige

Charlotte van den Burg is verloskundige. Is zij dan beroepsspreker? Ja, ik vind van wel, in ieder geval een beroepscommunicator. Want als verloskundige sta je helemaal in dienst van de bevalling, zegt Charlotte. Je eigen ego en je eigen overtuigingen doen er op dat moment even niet toe. Hiervoor moet je behoorlijk bewust zijn van hoe je communiceert. Charlotte vindt coaching en counseling de belangrijkste onderdelen van haar vak.

Het uitgangspunt hierbij is gelijkwaardigheid in plaats van autoriteit. In deze constellatie krijg je vaak júist voor elkaar wat je wilt. Maar hoe doe je dit, zonder de controle uit handen te geven? “Creëer rust en geef iemand het gevoel dat ze gehoord wordt. Doe desnoods zelf even een stapje terug, geef de patiënt meer ruimte. Dan ontstaat er vertrouwen en geef je de patiënt controle over haar eigen proces. Dan zal ze ook eerder jouw advies opvolgen.”

Eigenlijk gaat dit gesprek niet alleen over communicatie in de verloskamer. Hoe zou het zijn als we in andere situaties ook wat vaker op deze manier met elkaar zouden communiceren?

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren