Nu verkrijgbaar: mijn boek VOICE

Voice begeleidt jou bij het zelfonderzoek naar je stem en de emotionele processen die daarmee verbonden zijn. Zodra je jezelf beter begrijpt, zelfbewuster wordt en zowel je kwetsbaarheden als je talenten erkent, worden je stem én je boodschap krachtiger. Als gevolg hiervan groeit je zelfvertrouwen, druk je jezelf beter uit en wordt er naar je geluisterd.

Ervaar jij je stem als een beperking of blokkade? Heb je het idee dat je niet altijd wordt gehoord? In dit boek krijg je antwoord op de vraag waarom je stem klinkt zoals die klinkt in verschillende situaties, en waarom je daar niet altijd controle over lijkt te hebben.

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment

Vanaf mijn veertiende worstelde ik met plankenkoorts, en sindsdien heb ik een behoorlijke weg afgelegd om hiermee om te leren gaan. Ik begon met pogingen om mijn zenuwen te controleren en een overmatige focus op stemtechniek, maar het bleek uiteindelijk dat lichaamsbewustzijn, het accepteren en doorvoelen van emoties en het aangaan van een alomvattend leer- en ontwikkelproces was wat ik nodig had om verder te komen. Dankzij spiegeling door gelijkgestemden, zangleerlingen en coachingscliënten, leerde ik dat mijn situatie niet uniek was. Sterker nog, vele anderen blijken met dezelfde problemen te lopen die ik destijds had.

De kennis die ik daarover heb opgedaan, deel ik graag via dit boek met iedereen die daar behoefte aan heeft. In deel 1 geef ik duiding aan mijn eigen ervaringen met de stem en die van mijn cliënten binnen twee theoretische kaders waar ik mee werk: de polyvagaaltheorie en de theorie van positieve desintegratie.

De polyvagaaltheorie geeft antwoord op vragen als: waarom versnellen we onze spraak of gaan we hoger spreken als we nerveus zijn? En waarom lijkt het soms alsof we hier helemaal geen invloed op hebben? Als je lichaam ook maar het geringste gevoel van onveiligheid ervaart, is dit hoorbaar is in je stem. Zelfs als je je niet bewust onveilig voelt. Het blijkt dat goed stemgebruik over zoveel meer gaat dan boeiend, daadkrachtig en overtuigend overkomen. Het is de sleutel tot intieme, oprechte verbinding met je medemensen. En deze verbinding met anderen is weer de sleutel tot jouw gevoel van veiligheid.

Positieve desintegratie gaat over persoonlijke ontwikkeling en de innerlijke conflicten die daarmee gepaard gaan. Dit proces kwam bijvoorbeeld duidelijk naar voren bij Kim, een van de mensen die ik begeleidde. Als ze openlijk uiting gaf aan haar waarden, voelde ze zich kwetsbaar en onzeker. Ze maakte zich zorgen over wat anderen van haar zouden denken. Deze angst voor het oordeel van anderen was een blokkade die haar tegenhield om uit te spreken wat écht belangrijk voor haar was. Toen we dit voor het eerst signaleerden, dacht Kim dat ze bang was dat anderen haar niet goed genoeg zouden vinden. Maar we kwamen er snel achter dat ze in de eerste plaats zelf vond dat ze niet goed genoeg was.

In deel 2 van het boek bied ik nuchtere, praktische oefeningen aan die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling – en daarmee ook aan de belichaming van je stem in deze persoonlijkheid. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen en introspectie-oefeningen om emoties te reguleren, en oefeningen voor meer lichaamsbewustzijn. Je leert ook om je gedachtes en gevoelens bewust waar te nemen en te observeren, waardoor je je stem steeds minder op de automatische piloot gebruikt. Vervolgens kun je met meer afstand naar je gedachtes kan kijken, en beter aanwezig zijn in het hier en nu. Als je minder nadenkt tijdens het spreken, hoor je dat namelijk onmiddelijk aan je stem!

Voice is verkrijgbaar via deze website, de boekhandel en de bekende online shops.

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren