Stemgesprek met Yinske Silva, zangeres en stemcoach

In dit stemgesprek praat ik met Yinske Silva, die – net als ik – zangeres en stemcoach is. We bespreken de stem als breed begrip, waarbij we ook de diepte ingaan.

Volgens Yinske is de stem een van de meest democratische middelen waarmee we ons uitdrukken: iedereen heeft een stem, en iedereen kan deze fysiek belichamen en  laten horen. Waar sta je voor? Via je stem zet je jezelf op emotioneel, verstandelijk, spiritueel en intuitief niveau in de wereld.

We hebben het erover dat de stem niet zichtbaar is, maar dat je deze wel kunt voelen: fysiek en emotioneel. En dat daarom lichaamsbewustzijn zo belangrijk is als je goed wilt spreken, én gehoord wilt worden. Ook ter sprake komt het grote verschil tussen de wereld van de klank en de wereld van de taal. Waarom ervaren we het als zo kwetsbaar om klank te maken zonder talige betekenis?

Yinske gebruikt de stem ook nog op een bijzondere manier in het coachingsproces, via de methode voice dialogue. Dit gaat over alle verschillende delen van jezelf, en hoe je de ongeziene delen kunt herkennen en erkennen. Hierbij geef je letterlijk een stem aan je ongeziene delen.

Of het nou gaat om het zingen van een liedje, zeggen waar je voor staat of  in een coachingsproces, je stem is altijd verbonden met je binnenwereld en draagt daardoor bij aan hoe je ontwikkelt als persoon. Meer informatie over Yinske’s muziek- en begeleidingpraktijk vind je hier:

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren