Workshops voor het onderwijs

Workshops voor het onderwijs 2017-06-07T13:06:01+00:00

Creatiever door muziek

Creativiteit is een eigenschap die steeds belangrijker wordt. Veel niet-creatief, uitvoerend werk zal in de toekomst namelijk geautomatiseerd worden. Computers kunnen bepaalde dingen nu al veel sneller, efficiënter en consciëntieuzer dan mensen. Maar mensen zijn nog steeds uniek: ze kunnen verder kijken dan de kennis die ze bezitten, nieuwe verbindingen maken, en hieruit iets nieuws creëren.

Maar wat is creativiteit precies? In ieder geval niet (altijd) hetzelfde als kunst. Ieder mens heeft talent om creatief te zijn, maar niet iedereen weet dit talent te gebruiken. Muziek maken is één van de manieren om dit te leren, en in deze workshop doen we dit door samen te zingen. Het gaat er niet om dat je “mooi” of “professioneel” zingt, zingen is hier een middel om je eigen creativiteit aan te spreken en jezelf te leren presenteren. Daarnaast besteden we aandacht aan de volgende vragen: Waar word jij energiek en bevlogen van?

Kinderen en muziek

Muziek maken en luisteren speelt een grote rol in de ontwikkeling van jonge kinderen wat betreft hun cognitieve, emotionele, sociale en motorische vaardigheden. De wetenschap onderschrijft dit inmiddels unaniem en muziek krijgt weer een prominente rol in het onderwijs. Als docent op het lager onderwijs of als pedagogisch medewerker is het dus ook je taak om met muziek bezig te zijn.

Maar hoe doe je dat, ook als je zelf geen muziek maakt? Op een simpele en leuke manier muziek maken met kinderen is vaak makkelijker dan je denkt. In deze workshop leer je in de eerste plaats hoe je je eigen creativiteit aanspreekt en vervolgens zelf muzikale activiteiten kunt verzinnen.

Voor een projectweek of als teambuildingsactiviteit

Samen zingen stimuleert teambuilding en creativiteit, en vermindert stress. Het gaat er hier niet om dat je ‘mooi’ of ‘professioneel’ zingt, zingen is hier puur een middel om je eigen creativiteit te ontdekken. Door muziek te maken kom je meer in contact met je emoties, passies en motivaties. En hoe werkt creativiteit precies in de hersens? De tools die creativiteit stimuleren, maken dat je efficiënter en productiever wordt, en dragen bij aan de ontwikkeling van je vaardigheden. Verder kijken we naar de verschillende facetten van toon en klankkleur als je jezelf presenteert, en hoe je die kunt inzetten om je boodschap beter over te brengen.

Tarieven

‘Creatiever door muziek’ is te boeken als workshop van een halve dag voor studenten van een pedagogische opleiding, docenten in het lager onderwijs of PM’ers. Neem contact op voor meer informatie of een offerte.

Workshops voor particulieren
Workshops voor bedrijven

 

use your voice workshops

Foto: Poike Stomps