Workshops voor het onderwijs

Kinderen en muziek

“Ik wil alleen nog maar naar een school waar muziek wordt gegeven”. Als docent hoor je dit steeds vaker van ouders en leerlingen. Logisch ook, want muziek maken en luisteren speelt een grote rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Dit geldt voor zowel hun cognitieve, emotionele, sociale en motorische vaardigheden. De wetenschap onderschrijft dit inmiddels unaniem en muziek krijgt weer een prominente rol in het onderwijs. Als docent op het lager onderwijs of als pedagogisch medewerker is het dus ook je taak om met muziek bezig te zijn.

Creatiever door muziek

Maar hoe doe je dat, ook als je zelf geen muziek maakt? Op een simpele en leuke manier muziek maken met kinderen is vaak makkelijker dan je denkt. In deze workshop leer je in de eerste plaats hoe je je eigen creativiteit aanspreekt en vervolgens zelf muzikale activiteiten kunt verzinnen. Als docent ben jij de uitgelezen persoon om kinderen creativiteit te laten ervaren. Stimuleer en prikkel jezelf, en geef dit over aan de kinderen door middel van muziek!

Creativiteit is een eigenschap die steeds belangrijker wordt. Veel niet-creatief, uitvoerend werk zal in de toekomst namelijk geautomatiseerd worden. Computers kunnen bepaalde dingen nu al veel sneller, efficiënter en consciëntieuzer dan mensen. Maar mensen zijn nog steeds uniek: ze kunnen verder kijken dan de kennis die ze bezitten, nieuwe verbindingen maken, en hieruit iets nieuws creëren.

Maar wat is creativiteit precies? In ieder geval niet (altijd) hetzelfde als kunst. Ieder mens heeft talent om creatief te zijn, maar niet iedereen weet dit talent te gebruiken. Muziek maken is één van de manieren om dit te leren, en in deze workshop doen we dit door samen te zingen. Het gaat er niet om dat je “mooi” of “professioneel” zingt, zingen is hier een middel om je eigen creativiteit aan te spreken en jezelf te leren presenteren. Daarnaast besteden we aandacht aan de volgende vragen: waar word jij energiek en bevlogen van?

In deze workshop leer je muziek toe te passen om:

  • Kinderen te stimuleren in de ontwikkeling van hun brein
  • Je eigen creativiteit en die van je leerlingen aan te spreken
  • Ruimte te creëren voor emoties, wensen en nieuwe ideeën
  • Te ontspannen, los te laten en minder stress te ervaren

Ook een aanrader voor een projectweek of als teambuildingsactiviteit

Samen zingen stimuleert teambuilding en creativiteit, en vermindert stress. Door muziek te maken kom je meer in contact met je emoties, passies en motivaties. En hoe werkt creativiteit precies in de hersens? De tools die creativiteit stimuleren, maken dat je efficiënter en productiever wordt, en dragen bij aan de ontwikkeling van je vaardigheden. Verder kijken we naar hoe je jezelf presenteert, en hoe je stemtechnieken kunt inzetten om je boodschap beter over te brengen.

Tarieven

‘Creatiever door muziek’ is te boeken als workshop van een halve dag voor studenten van een pedagogische opleiding, docenten in het lager onderwijs of PM’ers. Neem contact op voor meer informatie of een offerte.

Workshops voor particulieren
Workshops voor bedrijven

use your voice workshops Foto: Poike Stomps

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren