Krijg meer grip op je stem

Stem reflecteert hoe je je voelt

Kom je doorgaans goed uit je woorden maar ga je ineens sneller, hoger of onduidelijker praten als alle ogen op jou gericht zijn? Kost het je veel energie als je voor een groep spreekt, of vergeet je vaak te ademen als je je verhaal doet? En lijkt het alsof je hier helemaal geen invloed op hebt? Dit komt omdat onze emotionele staat van zijn te horen in onze stem.

Houding, ademhaling, aandacht, gedachtes en emoties hebben allemaal invloed op je stemgeluid, de indruk die je maakt, de boodschap die je overbrengt en de effectiviteit ervan. Samen met een stemcoach kun je onderzoeken hoe jij op dit gebied in elkaar zit, om zo meer grip te krijgen op je stem.

Ons gevoel van veiligheid is voor een groot deel afhankelijk van de signalen die we krijgen van de mensen uit onze omgeving, zoals gezichtsuitdrukking en stemgeluid. Via deze signalen communiceren we een enorme hoeveelheid subtiele, maar essentiële informatie over onze staat van zijn, vaak helemaal buiten ons bewustzijn om. Als we ons niet helemaal veilig voelen, wordt ons stress-systeem geactiveerd en spreken we met minder variatie in ritme en intonatie.

Als de signalen die we krijgen vriendelijk en positief zijn, kunnen we ons zenwstelsel reguleren en krijgt onze stem meer variatie in ritme en intonatie. Dan verhouden we ons tot anderen op een ontspannen manier, spreken we met meer zelfvertrouwen en worden we eerder gehoord. Op die momenten zijn anderen namelijk eerder geneigd om naar ons te luisteren en zich met ons te verbinden.

 

 

 

Individuele begeleiding:
Krijg meer grip op je stem

In dit traject nemen we je stemhulpvraag als uitgangspunt voor een persoonlijk onderzoek naar emotieregulatie. We brengen jouw autonome zenuwstelsel in kaart, en hoe deze jouw stem beïnvloedt in verschillende situaties. Je leert jouw persoonlijke responsen op stress herkennen en krijgt handvatten om deze te reguleren. De werkwijze en oefeningen zijn ingebed in de polyvagaaltheorie: wetenschappelijke kennis over de stem en het autonome zenuwstelsel. Het traject bestaat uit:

  • Persoonlijk afgestemde begeleiding
  • Vijf privésessies van één uur
  • Inzicht in het functioneren van je stress-systeem
  • Diverse oefeningen en interventies voor emotieregulatie
  • Een exemplaar van mijn boek VOICE
  • Opdrachten, hand-outs en en instructievideo’s
  • Eventueel tussentijdse feedback per mail/telefoon

 

De sessies vinden plaats in mijn studio in Amsterdam. Woon je niet in de buurt? In bepaalde gevallen is het mogelijk om het curriculum op afstand te doen. Je kunt ook afwisselend langskomen in de studio en online afspreken.

 

Voor wie

Dit traject is geschikt voor jou als je in principe helder en duidelijk spreekt, maar ervaart dat je stem heel anders klinkt in bepaalde situaties. Als je weet dat emoties snel doorklinken in je stem, of als je een vorm van podiumangst hebt. Je wilt weten hoe dit komt, meer bewustzijn ontwikkelen rondom je stem en aan de slag met lichaamsgerichte oefeningen. In dit traject is er weinig ruimte om naast emotieregulatie aandacht te besteden aan stemtechnieken. Wil je ook aan stemtechnieken werken? Wees welkom om een paar aanvullende sessies te boeken, of kies voor het traject  ‘Via je stem bewust in ontwikkeling’.

 

Oriëntatiegesprek

Heb je interesse in deze manier van begeleiding en wil je weten of het iets voor je is? Dan nodig ik je uit voor een kosteloos en vrijblijvend oriëntatiegesprek van 15-30 minuten, per telefoon of via Skype. Hierin formuleren we de hulpvraag en kunnen we allebei beoordelen of dit traject voor jou de juiste weg is. Bovendien is het tijdens het gesprek belangrijk om erachter te komen of je stem fysiek gezond is, en je klacht niet thuishoort bij een andere begeleider. Neem contact met me op om je oriëntantiegesprek te reserveren, of voor meer informatie.

Tarieven 2024

Voor het traject ‘Krijg meer grip op je stem’ is dit de totale investering:

  • € 500,- inclusief btw voor particulieren en zzp’ers met inkomen lager dan modaal
  • € 650,- inclusief btw voor particulieren en zzp’ers met modaal inkomen of hoger
  • € 900,- exclusief btw voor bedrijven

 

Heb je via je werk een persoonlijk opleidingsbudget, of kom je in aanmerking voor outplacement? Zo kun je de training ook financieren (zie bedrijfstarief). Wees ook welkom om contact met me op te nemen voor de mogelijkheden als je budget niet toereikend is, zoals gespreid betalen.

Ervaringen van cliënten

“Bij Laura heb ik het programma ‘Krijg grip op je stem’ gevolgd, dit heeft mij erg geholpen bij het begrijpen waarom mijn stem en wijze van spreken in bepaalde situaties anders is dan gewenst. In relatief korte tijd (5 sessies) heb ik veel progressie gezien! Het hielp ook voor mij dat Laura een boek hierover geschreven heeft met de achtergronden en dat de oefeningen ook goed onderbouwd zijn.”
Coen, senior sales account executive   

 

“Ik kwam bij Laura terecht vanwege een levenslange gewoonte om te broddelen en een extreem snelle, monotone manier van praten. Ik had al wat tips opgedaan uit boeken over de stem, maar het beklijfde niet echt. Laura’s sessies varieerden van praktische en fysieke oefeningen tot aandacht voor psychologie en aspecten uit mijn persoonlijke geschiedenis die van invloed zijn op hoe ik me uit. Daarnaast bood ze verantwoording en een veilige omgeving waarin ik onverwachte, nieuwe delen van mezelf kon onderzoeken. Je ‘geneest’ niet van een levenslange spreekgewoonte, maar ik heb zeer duidelijke vooruitgang kunnen boeken. Nu heb ik de beschikking over de juiste theorieën, oefeningen en vooral motivatie om door te gaan. Wat ook verrassend was: sinds ik meer bewustzijn heb over mijn stemgebruik werd opeens duidelijk in hoeveel andere aspecten van mijn leven ik óók veel te gehaast ben en op de automatische piloot functioneer. De implicaties van deze realisatie zijn behoorlijk verstrekkend en positief. Bedankt Laura!”
Marcus, projectmanager

 

“Ik kwam bij Laura vanwege stemproblemen door spasmodische dysfonie, oftewel een trilling in mijn stembanden. Volgens artsen heeft logopedie of stemcoaching hierbij geen zin, omdat de oorzaak neurologisch is. Toch wilde ik na het lezen van het boek VOICE graag een traject bij Laura doen. Ik heb in het traject zeker vooruitgang geboekt, waar ik heel blij mee ben! Laura kijkt naar het complete plaatje, dus niet alleen naar de fysieke stem, maar ook naar ademhaling, zenuwstelsel en belemmerende overtuigingen. Ze observeert en luistert goed en heeft veel kennis. Daardoor is de aanpak helemaal op maat. Daarnaast is Laura een fijne coach die je op je gemak stelt. Mijn stemprobleem is nu in meerdere opzichten kleiner geworden: ik klink helderder én ik maak me er minder druk om. Een traject bij Laura kan ik dus zeker aanraden, ook aan mensen met een stemstoornis.”
Sandra, adviseur

 

“Laura heeft me geholpen te begrijpen hoe mijn stem werkt, wat voor fysieke en mentale blokkades van invloed kunnen zijn op hoe ik klink en hoe ik kan leren om opnieuw contact te maken met mijn stem. Dit alles door praktische technieken te oefenen, maar ook door bewuster te worden van mijn emoties en hoe deze invloed hebben op hoe ik mezelf uitdruk. Dit heeft me geholpen om beter te presteren op het werk, waarbij ik veel in het openbaar spreek. Maar het heeft me ook geholpen om mezelf in het algemeen effectiever uit te drukken. Ik zou stemcoaching met Laura zeker aanraden aan iedereen die zijn communicatieve vaardigheden op elk niveau wil verbeteren.”
Carly, advocaat

 


“Ik kijk met veel plezier terug op het coachingstraject met Laura. Ze heeft me geholpen rust en ruimte te creëren tijdens het spreken en uitgedaagd op het vlak van emotionele groei. Dankzij haar sta ik meer in verbinding met mijn eigen emoties en daarmee meer met mijn omgeving.”

Anouk, procesanalist


“Laura richt zich niet enkel op de stem, maar kijkt ook verder dan dat. Ze heeft oog voor wat er op persoonlijk vlak beter kan en moedigt aan om hierin de juiste stappen te zetten. Dankzij haar empathische vermogens, schept ze een veilige plek om te oefenen met dat wat nog onzeker aanvoelt. Zo heeft ze mij geïnspireerd om met meer acceptatie te kijken naar mijn spanningen (bv. op het podium) en om te durven meer mezelf te zijn (ipv. ongemakken weglachen). It’s a process; fijn om Laura aan mijn zijde te hebben gehad!”
Grete, journalist


“Met een goed gevoel kijk ik terug op het traject bij Laura. Het heeft me veel gebracht: een stukje acceptatie dat m’n stem soms overslaat, bewustzijn van dat wat spanning in mijn lijf veroorzaakt, waardoor m’n stem aan kracht verliest, en inzicht in wat ik zelf kan doen om (weer) in die kracht te komen (of te blijven). Ook mijn stem wat lager laten klinken en meer rust inbouwen tijdens het spreken, hebben mij, net als de hartcoherentie-ademhaling veel gebracht. Dit traject heeft er toe bijgedragen dat de dolfijn in mij verder tot expressie is gekomen.”

Cynthia, maatschappelijk werker


“Laura heeft mij op een fijne en holistische manier geholpen om mijn stem, zowel letterlijk als figuurlijk, te laten horen. Door fysieke stemoefeningen en door aandacht te geven aan mentale blokkades, ben ik nu beter in staat mezelf uit te drukken tijdens spannende momenten en om me beter verstaanbaar te maken in lawaaiige ruimtes. De sfeer tijdens de sessies was erg prettig en er was een goede balans tussen comfort en groei. Ik kan het coachingstraject absoluut aanbevelen!”
Daphne, duurzaamheidscoordinator

Persoonlijke groei

Via je stem bewust in ontwikkeling

Emotieregulatie

Meer grip op je stem via het autonome zenuwstelsel

Stemtraining

Communiceren met overtuiging en zeggingskracht

Zangles

Iedereen kan beter leren zingen en het plezier hierin ervaren

Boek

VOICE: A Multifaceted Approach to Self-Growth and Vocal Empowerment